Tánana – Klaar voor vertrek

Di 16 April 2019 / 19:30

Tánana betekent in de Yagán-taal: klaar voor vertrek. Na veertig jaar keert kanovaarder Martin González terug naar zijn geboortegrond in de Kaap Hoorn archipel, de allerzuidelijkste punt van Zuid-Amerika. Hij bouwt een kleine boot en neemt ons mee op zijn tocht.
Deze bijzondere documentaire biedt een portret van de Yagán-mensen van vandaag de dag. De film geeft een inkijkje in de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Vuurland, de meest zuidelijk wonende mensen op aarde. Zij leefden vroeger als waternomaden in hun kano’s. We zien hoe Yagán hun leven aanpassen aan de omgeving en hoe ze leven in harmonie met de natuur. En we horen over de strubbelingen om hun cultureel erfgoed over te dragen. Voortdurend zien we in de achtergrond de oogstrelende beelden van het landschap met bergen en gletsjers rond het Beagle-kanaal en de wateren van de Kaap Hoorn archipel.

Introductie en Q&A door Aly Hendriks, die rond de jaarwisseling van 2009-2010 in het gebied was en er Eindeloze Verhalen over is gaan schrijven: “Yagán leefden middenin de natuur, gebruikten alleen wat ze nodig hadden en deelden alles met elkaar. Wat de Yagán van toen, ons vandaag te vertellen hebben, geef ik graag door.”

DETAILS
Taal: Spaans gesproken, Engels ondertiteld
Jaar: 2016
Land: Chili
Regie: Alberto Serrano & Cristóbal Azócar
Cast/spel: Martin González ea.
Productie: Antropologisch museum Martin Gusinde
Filmperiode: 2011-2016 / Met dank aan het museum Martin Gusinde, dat de documentaire beschikbaar stelt.

DATUMS, TIJDEN EN PRIJZEN
dinsdag 16 april 2019
19.30
Arguszaal

The many flavors of bilingualism

DATE: 23-03-19 · TIME: 11:00-13:00H
LOCATION: MOLINOS DE VIENTO (UTRECHTSEDWARSSTRAAT 13 / 1, 1017 WB AMSTERDAM)

Start voorjaarstrimester

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact op met het secretariaat!

Alexander Abreu & Habana d'Primera

Cuba's 'numero uno' salsa- en timba-orkest komt voor een exclusief optreden naar de Melkweg. Trompettist, zanger en componist ALEXANDER ABREU OFICIAL is de laatste jaren de golden boy van de Cubaanse salsa gebleken met de megahit 'Me dicen Cuba', dat voor velen het nieuwe Cubaanse volkslied is geworden. Maar niet alleen zijn eigen composities getuigen van groot vakmanschap, ook zijn bewerking van Los Van Van's 'Que Sorpresa' krijgt de handen op elkaar, en de voetjes van de vloer. Samen met zijn Cuban All-Star-band Havana D' Primera staat hij garant voor een swingende avond!
ALEXANDER ABREU & HAVANA D'PRIMERA