SOCIALS:

FAQ

Wanneer starten de cursussen?

Gedurende het jaar hebben we verschillende startmomenten. In principe zijn er vier startmomenten: september, januari, april en juli. Maar omdat je niet altijd wilt wachten om te beginnen, gaan er het hele jaar door cursussen van start, óók buiten deze momenten om. Kijk voor het actuele aanbod in ons rooster.

Wanneer zijn de lesvrije periodes?

Voor het jaar 2024 is er geen les tijdens deze weken/dagen:

  • Voorjaarsvakantie: week van 26 februari 2024
  • Tweede Paasdag: maandag 1 april 2024
  • Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
  • Meivakantie: week van 29 april 2024
  • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
  • Tweede Pinksterdag: maandag 20 mei 2024
  • Kerstvakantie: week van 21 december 2023 t/m 5 januari 2025

In de zomervakantie zijn we wel open. We bieden dan een aangepast programma aan.

Hoe goed is mijn Spaans na een beginnerscursus?

Na een beginnerscursus Spaans (Básico 1) kun je eenvoudige gesprekken voeren in het Spaans. Je kunt jezelf voorstellen, de weg vragen en je favoriete Spaanse gerecht bestellen in een restaurant. Je kunt spreken en schrijven in de tegenwoordige tijd en weet je hoe lidwoorden, telwoorden en zelfstandig naamwoorden moet gebruiken. Met deze basiscursus Spaans ben je voorbereid voor een reis naar Spanje of Zuid Amerika en heb je de basis gelegd voor een vervolgcursus!

Waar vind ik een overzicht van de eerstvolgende beginnerscursussen?

De eerstvolgende beginnerscursussen (Básico 1) kun je hier vinden.

Ik heb al enige kennis van het Spaans. Hoe kom ik erachter wat het juiste niveau voor mij is?

Wij bieden cursussen Spaans op alle niveaus. Als je al wegwijs bent in het Spaans of vloeiend Spaans spreekt en je grammatica wilt perfectioneren, kun je onze online niveautest doen om te kijken welk niveau het beste bij je past. Na deze online Spaanse test krijg je het advies per email toegestuurd. Als je een hoog niveau van het Spaans hebt, neemt onze cursusadviseur contact met je op.

Waarom duren de cursussen van Intermedio en hoger (Standaard) langer dan de Básico cursussen (Compacto)?

Uit ervaring is gebleken dat de stof van de hogere niveaus beter in een uitgebreidere cursus is te behandelen. Daarom hebben we bij alle Básico niveaus gekozen voor een cursus van 8 weken en bij de hogere niveaus voor een cursus van 11 weken.

Bieden jullie ook online cursussen?

Ja, wij bieden ook online cursussen aan. Onze online lessen gaan via het platform Zoom en zijn verder qua opzet hetzelfde als de cursussen op locatie, met natuurlijk dezelfde topdocenten! Dus woon je niet in Amsterdam en reis je liever niet zo ver voor je Spaanse les? Of heb je een andere reden om de les liever via je laptop te volgen vanuit je huis, kantoor of vakantieadres? Geen probleem! Check het rooster van onze online lessen.

Hoe kan ik me inschrijven voor een cursus?

Je kunt je gemakkelijk online inschrijven voor de cursus van je keuze door te kijken bij ?????? en hier je niveau en de gewenste startdatum te kiezen. Je kunt meteen het cursusgeld (en het lesmateriaal) betalen via Ideal zodat je plekje gereserveerd is. Na inschrijving ontvang je van ons een bevestiging per email.

Hoe kan ik mijn cursusgeld betalen?

Wanneer je je online inschrijft kun je direct via Ideal je cursusgeld betalen. Je kunt er ook voor kiezen om te komen pinnen tijdens de openingstijden van ons secretariaat????? Let op: je plek is pas gereserveerd na betaling; wanneer je meteen via Ideal betaalt heb je dus gegarandeerd een plekje in de cursus!

Waar zie ik of er nog plek is voor een bepaalde cursus?

Zolang er plaats is in een cursus kun je je ervoor inschrijven. Als een cursus vol is en je geen gelegenheid hebt om met een van de andere cursussen mee te doen, kan je altijd een mailtje sturen naar het secretariaat. Wij zullen je dan op een wachtlijst plaatsen en een seintje geven in het geval er een plaats vrij komt.

Waar kan ik het lesmateriaal kopen?

Wanneer je je inschrijft voor een cursus, kun je meteen online het lesmateriaal kopen en betalen via Ideal. Het lesmateriaal ligt dan voor je klaar bij de eerste les. Mocht je ervoor kiezen het lesmateriaal niet meteen online te betalen, dan kun je het kopen tijdens onze openingstijden bij het secretariaat. Voor de eerste les van je Spaanse cursus hoef je overigens nog geen huiswerk voor te bereiden.

Wat kosten de boeken?

Per cursusblok (3 of meer niveaus) gebruiken we één basisboek. Als je naar een hoger niveau gaat, heb je daar aanvullend lesmateriaal voor nodig. Als je voor het eerst een cursus doet of naar een nieuwe cursusblok gaat, ligt de prijs van het basisboek tussen de € 30,- en € 36,50. Aanvullend lesmateriaal kost € 5,- tot € 24,90. De totaalprijs voor het lesmateriaal voor Básico 1 is € 42,50. Alle vermeldde bedragen zijn uiteraard onder voorbehoud van prijswijzigingen. Wanneer je je inschrijft voor een cursus, zie je meteen de kosten van het lesmateriaal. Dit kun je ook meteen meebestellen bij je aanmelding zodat het voor je klaarligt op de eerste lesdag.

Wat kan ik na de cursus met mijn lesmateriaal doen?

Het lesboek Nuevo Español en Marcha gaat een heel niveaublok mee (dus het boek Nuevo Español en Marcha 1 gebruik je van Básico 1 tot en met Básico 3). Als je het lesboek na de cursus niet meer gaat gebruiken, kun je het voor de helft van de prijs aan ons terug verkopen. Lola Lago leesboekjes kun je ook terugverkopen. Deze regeling geldt echter niet voor de Spaanse werkboeken (Compendio’s).

Wat voor boeken verkopen jullie allemaal?

In Molinos de Viento verkopen we al het lesmateriaal dat in de cursussen Spaans gebruikt wordt. Daarnaast hebben we ondersteunend materiaal, zoals grammatica`s, werkwoordoverzichten en verschillende woordenboeken Spaans. Naast didactisch materiaal verkopen we Spaanse stripboeken (Kuifje en Astérix) en lectuur voor gevorderden. Hier vind je een overzicht van lesmateriaal dat bij ons verkrijgbaar is.

Wat kost een cursus?

De prijs van een cursus vind je bij de cursusinformatie in het roosteroverzicht van elk cursusniveau.

Kan ik de cursus door mijn werkgever laten betalen?

Dit kan. Stuur ons dan een mail met je cursuskeuze en de gegevens die op de factuur moeten komen te staan. Wij zorgen dan voor je aanmelding en verzending van de factuur naar je werkgever.

Kan ik een nota ontvangen van mijn betaling?

Als je een nota wenst te ontvangen van je aankoop, dan kunt je dit aangeven in het opmerkingenveld, bij je aanmelding of je kunt direct contact opnemen met ons secretariaat.

Waar vind ik het huiswerk voor de volgende les?

Het huiswerk voor de niveaus Básico-niveaus, de Intermedio-niveaus en de Alto-niveaus vind je achterin de Compendio (syllabus). Daarnaast ontvangt iedere cursist voor de eerste les van de cursus een link naar een Dropbox map, waarin de huiswerkoverzichten te vinden zijn.

Voor het huiswerk van de overige niveaus kun je contact opnemen met één van je mede-cursisten via de emaillijst. In de eerste les wordt deze emaillijst door de cursisten opgesteld.

Ik moet een aantal lessen missen. Is het dan zinvol om de cursus te volgen?

Jazeker! We bieden een aantal hulpmiddelen om de cursus dan toch te kunnen volgen. Met het huiswerkoverzicht kun je altijd volgende les voorbereiden. Bovendien kunnen we je een overzicht mailen van de algemene inhoud van de lessen die je mist. Je kunt ook de gemiste les inhalen in een parallelle groep, mits er plaats is natuurlijk. En tenslotte kun je bij ons informeren naar onze speciale bijlessen! Neem bij twijfel contact op met ons secretariaat. We kunnen je advies geven en de mogelijkheden op een rijtje zetten.

Bieden jullie studenten nog iets extra’s?

¡Sí, claro! Studenten ontvangen bij de eerste les de Compendio cadeau! Als je student bent hoef je deze dus niet mee te bestellen maar kan je deze bij de eerste les, op vertoon van je studentenpas, gratis ophalen bij het secretariaat. Indien op jouw niveau geen Compendio wordt gebruikt dan mag je een ondersteunend boekje uitkiezen (bijvoorbeeld: Grammatica kort en bondig of Werkwoorden in vorm).

Wat is het Europees Referentiekader (ERK) en hoe staan de niveaus van Molinos de Viento in relatie tot het ERK?

De niveaus van het Europees Referentiekader zijn op Europees niveau bepaald en bestaan voor alle Europese talen. De niveaus van Molinos de Viento zijn ook in te delen naar het ERK. In het volgende schema kun je zien hoe de niveaus van het ERK in verhouding staan tot de niveaus van Molinos de Viento.

 

Básico 1
Básico 2
Básico 3
A1
Intermedio 1
Intermedio 2
Intermedio 3
A2
Intermedio 4
Alto 1
Alto 2
Alto 3
B1
Avanzado 1
Avanzado 2
Avanzado 3
Avanzado 4
B2.1
Superior
B2.2
Perfeccionamiento
C.1

Krijg ik een diploma of certificaat na afronding van mijn cursus?

Aan het einde van de cursus wordt tijdens de les een toets gemaakt. Aan de toets is geen certificaat verbonden. Wel kunnen cursisten een afspraak maken om een examen af te leggen. Dit kan aan het eind van de niveaus Básico 3, Intermedio 4, Alto 3, Avanzado 4, Superior en Perfeccionamiento. Indien je dit met goed gevolg maakt, ontvang je een certificaat. Je kunt altijd op aanvraag een certificaat van deelname ontvangen. Informeer hiernaar bij het secretariaat: info@molinosdeviento.nl.

Zijn jullie diploma’s erkend?

Onze diploma’s hebben geen officiële status, doch ze zijn inmiddels wel zeer bekend! In meer dan 35 jaar hebben honderden cursisten reeds een diploma bij ons behaald en kent men in de ‘Spaanse wereld’ onze goeie naam. Voor officieel erkende diploma’s kunnen we je informatie geven en bijpassende cursussen adviseren.

Geven jullie ook privélessen en incompany trainingen?

Zeker! Wij verzorgen privélessen Spaans, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Zeer geschikt als je op jouw eigen tempo wilt leren of op onregelmatig tijden les wilt volgen. Deze lessen worden op maat opgezet. Het programma, de lesfrequentie, de lesdagen en -tijden zijn volledig afhankelijk van jouw wensen. De lessen kunnen zowel in Molinos de Viento, thuis als op kantoor plaatsvinden. Als je belangstelling hebt, kijk dan onder Privélessen of neem direct contact op met ons secretariaat. Dan geven wij je graag geheel vrijblijvend advies en meer informatie over de mogelijkheden.

Wat voor docenten geven er les bij Molinos?

Alle docenten bij Molinos de Viento zijn enthousiaste en professionele native-speakers uit Spanje of uit Latijns-Amerika, met veel ervaring in en passie voor het lesgeven. Zie voor alle docenten en hun achtergrond ons team.

Welke docent geeft welke cursus?

Van sommige cursussen weten we dit al ruim van tevoren. Bij de rest van de cursussen weten we het pas een week voor aanvang. Mocht je willen informeren neem dan contact op met het secretariaat.

Hoe meld ik me af als ik een keer niet kan komen?

Bel even of stuur een mailtje naar het secretariaat. We stellen dat zeer op prijs omdat we dan cursisten die een les willen inhalen, een plaatsje kunnen aanbieden!

Zitten jullie op social media?

Jazeker! Zie onze Facebookpagina en onze Instagram.

Waar is Molinos de Viento gevestigd?

Molinos de Viento is gevestigd op de Utrechtsedwarsstraat 13-I in Amsterdam. Ons centrum bevindt zich dus op een eerste verdieping (geen lift aanwezig).

Waar kan ik parkeren in de buurt?

Je kunt in de buurt betaald parkeren, bijvoorbeeld op de grachten of in de Falckstraat, op een paar minuten loopafstand van Molinos de Viento. De dichtstbijzijnde parkeergarage is The Bank en bevindt zich in de Amstelstraat, op 15 minuten lopen van ons instituut.

Is er eten/drinken verkrijgbaar in jullie school?

Onze Jura koffieautomaat zet heerlijke koffie (van Café del Mar) en thee (Tea Quiero). Je kunt daarvoor alleen contactloos betalen.

Zitten jullie op social media?

Jazeker! Zie onze Facebookpagina en onze Instagram.

Kan ik een les inhalen als ik een keer niet kan komen?

Het kan altijd voorkomen dat je een keertje niet naar je Spaanse les kunt komen. In principe is het mogelijk om je les in te halen in een groep op jouw cursusniveau. Dit kan alleen als er een cursus Spaans wordt gegeven die gelijk loopt met die van jou en als er genoeg plaats is in die groep. Als je een les Spaans wil inhalen kun je contact opnemen met het secretariaat. We kijken dan met je mee naar de mogelijkheden.

Na welk niveau kan ik me redden in een Spaanstalig land?

Na onze beginnerscursus Básico 1 heb je al een behoorlijke elementaire kennis van de Spaanse taal. Je staat niet meer met je mond vol tanden! Je verstaat en je kunt reageren op eenvoudige, dagelijkse vragen en opmerkingen, zoals begroetingen, wie je bent, wat je doet enz. Om wat zekerder met de taal te kunnen omgaan, is een Básico 2 of Básico 3 cursus noodzakelijk. Na de Intermedio niveaus heb je de volledige basisgrammatica van het Spaans gehad en kun je de meeste algemene conversaties vrij goed volgen en er ook aan deelnemen. In de vervolgniveaus ga je je Spaans verstevigen en perfectioneren.

Kan ik deelnemen aan de cursus als ik geen tijd heb voor huiswerk?

Als je af en toe geen huiswerk hebt kunnen maken, is dat geen probleem. In de les kun je dan misschien niet met alle oefeningen meedoen, maar je steek altijd wat op. Bij het huiswerk zijn er altijd onderdelen die belangrijker zijn dan andere. Dus als je minder tijd hebt, kun je je focussen op die thema’s. Je docent kan je daarbij adviseren. Als je vooraf weet dat je helemaal geen tijd zult hebben voor huiswerk, dan adviseren wij je om privélessen te overwegen. Neem daarvoor contact met ons op.

Wat kenmerkt de cursussen van Molinos?

Als je af en toe geen huiswerk hebt kunnen maken, is dat geen probleem. In de les kun je dan misschien niet met alle oefeningen meedoen, maar je steek altijd wat op. Bij het huiswerk zijn er altijd onderdelen die belangrijker zijn dan andere. Dus als je minder tijd hebt, kun je je focussen op die thema’s. Je docent kan je daarbij adviseren. Als je vooraf weet dat je helemaal geen tijd zult hebben voor huiswerk, dan adviseren wij je om privélessen te overwegen. Neem daarvoor contact met ons op.aOnze cursussen zijn pittig, gezellig, praktijkgericht. Het tempo van onze lessen is redelijk hoog. We vragen onze cursisten wel om wat voorbereiding thuis, en als je wat algemene grammaticakennis hebt dan is dat mooi meegenomen. Tegelijkertijd is er ook tijd voor gezelligheid en ontspanning. De les is bij uitstek een plaats om andere mensen te ontmoeten met eenzelfde interesse in de Spaanse of Latijns-Amerikaanse taal en cultuur. Bovenal willen we dat onze cursisten aan het einde van de cursus daadwerkelijk een stap verder zijn gekomen in hun beheersing van de Spaanse taal.

Hoe ziet een Spaanse les er uit bij Molinos?

Dat kan per les, cursus en niveau uiteraard verschillen (een les in een conversatiecursus is natuurlijk anders dan in een reguliere cursus). We hebben vaste programma’s voor elke cursus, maar de docent is ook vrij om dat naar eigen inzicht aan te passen. Niettemin kun je in normale les van een Básico cursus verwachten dat je begint met een gespreksronde over wat iedereen deze week heeft gedaan. Daarna is er tijd voor vragen over het huiswerk en het nakijken van gemaakte oefeningen. Hierop volgt een nieuw grammatica-thema of gespreksonderwerp, met verschillende soorten oefeningen. De les kan worden afgesloten met het bespreken van het gelezen hoofdstuk uit het leesboekje.

Hoe zien jullie lokalen eruit?

Wij zijn gehuisvest in een oud monumentaal fabriekspand, midden in Amsterdam. De sfeer is open, ongedwongen en gezellig. Onze lokalen hebben elk een eigen karakter, met andere kleuren en dimensies. De tafels zijn opgesteld in carré-vorm, met plaats voor ongeveer 10 personen. De docent maakt gebruik van een whiteboard, audioset en beamer. De meeste lokalen hebben grote ramen en grenzen aan een rustige binnenplaats. Voor een indruk van de lokalen klik je hier.

Wat voor cursisten volgen er les bij Molinos de Viento?

Wij ontvangen enthousiaste en gemotiveerde cursisten, van 18 tot 80 jaar, veel met een grote passie voor Spanje of Latijns-Amerika, die graag het Spaans (eindelijk eens!) willen leren, perfectioneren of bijhouden. De een heeft een huis in Spanje, de ander gaat een half jaar studeren in Buenos Aires, deze wil beter kunnen communiceren met zijn schoonouders uit Mexico, de ander heeft vrienden in Madrid. Veel leren het voor werk, veel ook voor de lol!